Karl Marks: Rrëfimi

Rrëfimi i përket vitit 1865. Janë përgjigjet që Marksi u dha disa gazetarëve që u përhapen gjerësisht në Angli dhe Gjermani. Megjithëse këto përgjigje janë dhënë në formë gjysmë-shakaje, ato paraqesin interes për karakteristikat si njëri të Marksit.

Rrëfimi

Vetia që çmoni më së shumti?

Tek njerëzit? – Thjeshtësia.

Te burri? Forca.

Te gruaja? Delikatesa.

Tipari juaj karakteristik?  Uniteti i qëllimit.

Ç’është për ju lumturia? Luftë.

Ç’është për ju fatkeqësia? Nënshtrimi.

Të metën që do ta falnit më lehtë? Mirëbesimin.

E meta për të cilën ndjeni neveri të madhe? Servilizmi.

Antipatia juaj? Martin Tupper-i.

Puna që preferoni? Të rrëmoj nëpër libra.

Poetët që preferoni? Goethe, Aeschylus-i (Eskili), Shakespeare-i.

Heroi që preferoni? Spartacus, Kepler-i.

Heroina që preferoni?  Grethen-i.

Lulja që preferoni? Dafina.

Emrat që preferoni? Laura, Zheni.

Gjellërat që preferoni? Nihil humani a me alienum puto (asgjë njerëzore nuk është e huaj për mua).

Deviza që preferoni? De omnibus de tandum (Dysho për të gjitha).

Karl Marks

Shkëputur nga: Kujtime nga Jeta e Marksit dhe Engelsit, Libri Shkollor. Tiranë, 1979

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s