Fernando Pessoa: Libri i shqetësisë

Pa mejtë shiu

pessoa

Qetësia e shkoqun prej zhumhurit të shiut përhapet, me nji kreshendo monotonie të hintë, nëpër rrugën që vështroj. Po flej i zgjuem, ndalë ndanë dritares, në të cilën pështetem si gjithkund. I kërkoj në mue ndijet që kam para kësaj ramjeje të shpalueme t’ujit errët të zdritshëm që shquhet qartas para fasadave të zhlyeme e, edhe ma fort, para dritareve të hapuna. Dhe nuk di çka ndijoj, nuk di ç’due me ndijue, nuk di çka mendoj as çka jam.

Continue reading

Advertisements

Noam Chomsky – Pamja e hutit të Minervës: ISIS-i dhe kohërat tona

tumblr_inline_nndsxvOOvV1qcp0ln_500

Nuk është shumë e këndshme të sodisim mendimet që i bien në mend hutit të Minerves, kur bie muzgu ai merr përsipër detyrën të interpretojë epokën e qytetërimit njerëzor, të cilit i është afruar fundi i palavdishëm.

Epoka u hap pothuajse 10.000 vjet më parë në Gjysmëhënen Pjellore (Fertile Crescent), duke u shtrirë në tokat e Tigrit dhe Eufratit, përmes Penicisë së bregut lindor të Mesdheut deri tek Lugina e Nilit, si dhe prej Greqisë e përtej. Ajo se që është duke ndodhur në këtë rajon ofron mësime mbi thellësinë në të cilën speciet mund të zbresin.

Continue reading