Leon Trotsky: Nata Vendimtare

trotskyPo afronte ora e revolucionit. Smolnij u kthye nё kёshtjellё. Nё mansardёn e tij, si trashёgim nga Komiteti Ekzekutiv i vjetёr, kishte nja njёzet mitralozё. Komandanti i Smolnit, kapiteni Grekov, ishte njё armik i vendosur. Por shefi i togёs sё mitralierёve mё erdhi dhe mё tha: mitralierёt janё me bolshevikёt. Unё ngarkova dikё (ndoshta Markinin?) tё kontrollonte mitralozёt. Ishin nё gjendje tё keqe, askush nuk ishte kujdesur pёr mirёmbajtjen e tyre. Ushtarёt ishin dembelosuar, pikёrisht sepse nuk kishin ndёrmend tё mbronin Kerenskin. Thirra nё Smolnij njё repart mitralierёsh tё freskёt dhe tё besueshёm. Ishte duke gdhirё mёngjesi i vrenjtur i 24 tetorit[1]. Unё kaloja nga njё kat nё tjetrin pёr tё zhdёrvjellё kёmbёt, por edhe pёr tё kontrolluar nёse çdo gjё ishte nё rregull dhe pёr tu dhёnё zemёr atyre qё kishin nevojё pёr njё gjё tё tillё. Nёpёr plloçat e korridoreve tё pafundme dhe ende gjysmё tё errёta tё Smolnit, ushtarёt plot zhurmё dhe gjallёri tёrhiqnin mitralozёt e tyre. Ishte reparti i ri qё porsa kasha thirrur. Nga dyert dilnin fytyra tё trembura dhe tё pёrgjumura tё eserёve dhe menshevikёve qё kishin mbetur ende nё Smolinj. Kjo muzikё nuk paralajmёronte asgjё tё mirё pёr ta. Njёri pas tjetrit ata e braktisёn Smolnin. Ne u bёmё zotёrit e vёrtetё tё ndёrtesёs, qё po pёrgatitej tё ngrinte flamurin Bolshevik mbi qytet dhe mbi gjithё vendin.

Continue reading

Advertisements