Arundhati Roy: Pashë një ëndërr


Të duash. Të të duan.

Të mos harrosh kurrë parëndësinë tënde

Të mos mësohesh kurrë me dhunën e patregueshme

Dhe me vulgaritetin e jetës përreth vetes.

Të kërkosh gëzimin në vendet më të trishta.

Të ndjekësh bukurinë në strofullin tënd

Mos e thjeshto kurrë atë që është e komplikuar

Apo të komplikosh atë që është e thjeshtë.

Të respektosh forcën, por kurrë pushtetin

Përtej të gjithave, të vështrosh.

Të provosh të kuptosh.

Për të mos ulur kurrë vështrimin.

Dhe kurrë, kurrë, të mos harrosh.
Arundhati Roy

Advertisements

Karl Marks & Fridrih Engels: Paga

Marx-Engels

Ç’është paga? Si përcaktohet ajo?

Po t’i pyesësh punëtorët : “Sa pagë merrni?”, njëri do të përgjigjet: “Unë marr nga borgjezi im 1 markë në ditë”, tjetri: “unë marr 2 marka” etj. Sipas degëve të ndryshme të punës ku ata punojnë, ata do të tregojnë një shumë të ndryshme parash që merr secili nga borgjezi i vet për kryerjen e një pune të caktuar, – për shembull, për endjen e një kuti pëlhurë ose për radhitjen e një flete shtypi. Megjithëse përgjigjet e tyre janë të ndryshme, ata të gjithë pajtohen në një pikë: paga është shuma e parave që kapitalisti paguan për një kohë pune të caktuar ose për kryerjen e një pune të caktuar.

Continue reading

Njё ditё e pёrkryer pёr liri

Fotografi e shkёputur nga njё aktivitet i lёvizjes "Pёr Universitetin".

Fotografi e shkёputur nga njё aktivitet i lёvizjes “Pёr Universitetin”.

Shkruajnё: Dardan Konjufca, Durim Jasharaj dhe Valton Marku

Do tё flasim pёr tё hёnёn e dy nёntorit tё cilёs po t’i pёrshtasim titullin e kёngёs sё Pink Floyd “A great day for freedom” (Njё ditё e pёrkryer pёr liri), do tё dilte si: “Ditё e bukur pёr ta goditur njё kryeministёr me vezё”.

Continue reading