Leonard Cohen: Njëmijë puthje thellë

img_5824

Për Sendin 1945-1998


1.


Ti erdhe tek unë këtë mëngjes

Më mbajte në duar porsi mish

Duhet të jesh burrë ta kuptosh

Sa mirë ndjehesh sa ëmbëlsisht

Pasqyra të njëjtin fis binjakëzon

Do të të njihja kur gjumë ndjell

Dhe kush veç teje të më fusë guxon

Njëmijë puthje thellë

Të dashurova kur u çele

Si zambakun kur e ngroh

Jam veçse një tjetër njeri bore

Që rri në shi dhe llohë

Që të dashuroi aq ftohtësisht

Me fizikun si rrobë çergasheje

Me gjithëçka është dhe gjithëçka ish

Njëmijë puthje thellë

 

E di që të duhej të më gënjeje

E di që të duhej ta bëje rrejshëm

Të pozoje e ndezur dhe ndër qiej

Mbas vellove të mashtrimit të tejdukshëm

Pornoja jonë aristokrate e pëkorë

E lirë dhe e kthjellët

Jam plak por në të ende kam dorë

Një mijë puthje thellë

 

Dhe ende verën e shtie

Ende vallëzoj faqe më faqe

Banda “Motit të shkuar” i bie

Zemra nuk di tërheqje

Renda me Dizin dhe Danten

Pa patur kurrë të tyrin dell

Por një herë a dy ata të luaj më lenë

Njëmijë puthje thellë

 

Vjeshta që shkau tërthor lëkurës tënde

Më la në sy si mbresë

Një dritë që s’ka pse të rrojë ende

Dhe s’ka nevojë të vdesë

Një gjëzë në librin e dashurisë e aq

E errët motmotit sjellë

Derisa dëshmoi këtu në kohë dhe gjak

Njëmijë puthje thellë

 

Jam i mirë në dashuri jam i mirë në urrejtje

Është në midis ku ngrij acar

Është shumë vonë dhe pse bëra përpjekje

Ka qënë shumë vonë vite më parë

Por ti dukesh mirë dukesh vërtet

Në rrugën Bugi je diellë

Dikush për ty do të ketë vdek

Njëmijë puthje thellë

 

Të dashurova kur u çele

Si zambakun kur e ngroh

Jam veçse një tjetër njeri bore

Që rri në shi dhe llohë

Por ty s’të duhet të më dëgjosh tani

Dhe çdo fjalë që më del

Kundër meje llogaritet ani

Njëmijë puthje thellë.

 

2.

Mezat rendin vajzat janë të reja

Gjasat janë të rrahësh atje

Fiton për ca dhe pastaj mja

Shtresa jote e vogël e fitimeve

Mblidhet tani për tu përpjek

Me humbjen që si bëhet ballë

E jeton jetën si të ishte vërtet

Njëmijë puthje thellë.

 

Po luaj kartat po bëj dredhi

Në Bugi Strit jam sërisht

E humb mbështetjen edhe bie

Në Kryevepër sigurisht

Dhe mbase kisha milje për të ngarë

Dhe premtime për të mbajtur

I flak të gjitha të mbetesh gjallë

Njëmijë puthje thellë

 

Mbyllur në seks ne shtypëm kundrejt

Limiteve të detit

Unë pashë se oqean nuk mbet

Për mishngrënës si prej vedit

E bëra atë mu në bash

Bekova ç’mbeti nga flota në shtjellë

Dhe atëhere i kënaqur të mbytem thashë

Njëmijë puthje thellë

 

Po bëj dredhi po luaj kartat

Në Bugi Strit jam sërisht

Hamendësoj që ata mos i këmbejnë dhuratat

Që njëri duhet ti mbajë sigurisht

Dhe nganjëherë kur nata ec ngadalë

Mjerani me të mirësjellë

Tok mbledhim zemrat për të dalë

Njëmijë puthje thellë.

 

I mermë (ermirë) është mendimi për ty

Shkrimi për ty i vjelë

Përveç ç’harruam të bëjmë të dy

Njëmijë puthje thellë.

 

Leonard Cohen – A Thousand Kisses Deep

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s